AİLE TERAPİSİ
DR. Burak Toprak
ÇİFT TERAPİSİ
Çift terapisi ilişki sorunları yaşayan, ilişkilerini güçlendirmek isteyen ya da boşanma sürecindeki çiftlere uygulanan etkili bir terapi türüdür. Evlilik terapisinden kişilerin kendini anlaması, eşinin istek ve arzularını anlaması, ilişkinin dinamiklerini kavraması, iletişim problemlerinin çözümü ve etkili problem çözme becerilerini edinmesi amaçlanır. Çift terapisine başvurmak için evli olmak gerekmez, Birçok çift ilişkilerini güçlendirmek için ilişkide sorun olmasada ilişki danışmanlığı almakta ve ilişkilerini daha da güçlendirmek isterler.
ÇİFT TERAPİSİNE GENELLİKLE ŞU DURUMLARDA BAŞVURULUR
-Artık ilişkiden eskisi kadar keyif alınmıyorsa
-Eşiniz tarafından anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız
-Ortak kararlar almakta eskisi kadar pratik değilseniz
-İlişkiden sıkılmış hissediyorsanız
-Eşinize güvenmekte zorluk yaşıyorsanız
-Hemen her gün kendinizi ilişkinizle ilgili bir çıkmazda buluyorsanız
-Tekrarlayan kavgalar, tartışmalar yaşıyor ve çözüm yolları bulamıyorsanız
-Eşinizin sizi anlamadığını ve desteklemediğini düşünüyorsanız
Çift terapisi sizin için bir çözüm olabilir.
Çift terapisine katılmak için illa ki ciddi bir sorun yaşamanıza gerek yoktur. Daha ilişkinin başından ilişkiyi güçlendirmek isteyen kişilerde çift terapisine katılabilmektedir.
ÇİFT TERAPİSİNİN AMACI NEDİR ?
Ülkemizde son yıllarda insanların bilinçlenmesi ile evlilik terapisi/çift terapisine başvurular artmaktadır. Evlenen çiftlerin bir müddet sonra çeşitli nedenlerden dolayı anlaşamaması ilişkileri kopma noktasına getirmektedir. Peki çift terapilerinin amacı nedir ?
Çift terapilerinde terapist öncelikle çiftleri değerlendirdikten sonra terapi hedefleri belirlenmeye çalışılır. İlişkinin kalitesi gözden geçirilir, her iki kişinin beklentileri ve çözüm önerileri hakkında konuşulur.
Amaçlardan en önemlisi her iki bireyinden daha sağlıklı ve doğru adımlar atmasını desteklemek olmalıdır. Çiftin ilişki kalitesinin arttırılması, çözümsüz gördükleri sorunlara ayna olunması ve çözüm yöntemlerini keşfetmeleri sağlanır.
Çiftin birbirini ve kendilerini daha iyi anlamalarını, beklentilerini keşfetmeleri, ne yapmak istediklerini keşfetmeleri sağlanır. Amaç her iki tarafından daha kaliteli bir ilişkiye adım atmalarını sağlamaktır.
Bu süreçte çiftler yıpranmışsa ya da depresyon vb bir duruma girmişse bu durumun tedavi edilmesi önem arz eder.
Çiftlerin birbirini dinlemelerinin sağlanması, daha açık, net olmaları sağlanmalıdır. Birlikte atılabilecek adımların saptanmadı, uyum sorunlarının giderilmesi hedeflenir.
Eğer son aşamada ayrılık gerçekleşecekse bu durumun hem çiftlerin ruh sağlığı hem de varsa çocukların psikolojisini olumsuz etkilemesinin önüne geçilmeye çalışılır. Gerekirse çocuk için çocuk psikologu ve pedagog desteğinin sağlanması hedeflenir.
Yapılan görüşmeler sonrasında nihai hedeflerden biri de çiftin eskiden olduğu gibi romantik ve cinsel acıdan yakınlaşması sağlanır.
Çift terapisinde eşlerin eğer olmuşsa aldatma vb bir kriz durumuna müdahale edilerek bu durumun her iki tarafıda olumsuz etkilemesinin önüne geçilmeye çalışılır.
ÇİFT TERAPİSİ KAÇ SEANS SÜRER?
Çift terapisi ilişkide yaşanılan sorunların şiddetine ve çiftin göreceği yararın şiddetine göre ortalama 10-20 seans arası sürebilir. Her bir eşle birlikte seans yapılacağı gibi bireysel seanslarda yapılır. Evlilik terapisi çiftler fayda görene kadar devam ettirilir.
ÇİFT TERAPİSİ NASIL YAPILIR?
Çift terapisinde terapist her iki eşe karşı tarafsız ve nötr bir tutum sergilemelidir. Her iki eşin sorunları aynı titizlikle irdelenmeli ve çözüm önerileri verilmelidir. Çift terapisinde geçmişteki olaylarda konuşulmakla birlikte güncel sorunlar üzerinden çözüm önerileri oluşturulur. çiftin ihtiyaçları doğrultusunda seanslar bir müddet bireysel de sürdürülebilir. Terapist çiftlerin birbirlerini dinlemelerini ve anlamalarını sağlamaya çalışır. Çoğunlukla çiftler o an için onları terapiste getiren nedenlerin farkındadır ancak ilişkinin dinamiklerini fark etmemiş olabilirler. Çifte ilişki dinamiklerini fark etmesi ve terapinin amaçlarını belirlenmesi konusunda destek sağlanır. Farkındalık ve kararlılık kazandırılan çiftler daha doğru kararlar almak ve adım atmakla ilgili daha cesur davranabilirler. Terapi sürecince çiftler arasından çıkacak tartışmalarda terapist nötr bir tavır takınmalıdır.
EŞLERDEN BİRİ ÇİFT TERAPİSİNE KATILMAZSA NE YAPMAK GEREKİR?
Çift terapisine eşler bazen birlikte katılmak istemeyebilirler, eşlerden birisi daha az istekli olabilir ya da hiç katılmak istemeyebilir. Genelikle eş terapisi konusunda isteksiz olan çifti ikna etmek çoğunlukla güç olabilmektedir. Bu tür durumlarda şunlar yapılabilir.
-Tek başımıza terapiye başlayıp eşin adam atması beklenebilir
-Terapi sürecince eşimizin terapiye gelmesi için neler yapılabileceği konuşulur.
-Bir defa da olsa deneme amacıyla seansa davet edilebilir.
-Hiç bir şekilde eş ikna edilemiyorsa bireysel terapiye devam edilip ilişkinin güçlükleri ile baş etme becerilerimizi arttırabiliriz.
ÇİFT TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
-Evlilik öncesi danışmanlık alınması daha güçlü bağların kurulması için bir fırsat olabilir.
-Çift terapisi ile hem kendi beklentilerimizi fark etmemiz hem de eşimizi daha iyi anlayabilmemiz sağlanır.
-Çiftlerin tek başınayken konuşmaya çekindiği sorunlar terapi sırasında daha kolay bir şekilde konuşulur ve sorunların büyümesi engellenir.
-Çözüm sürecine birlikte katılan çiftler adım atmakta daha kararlı olurlar.
-Bazen gözümüzün önünde duran çözüm yollarını kolaylıkla fark etmemiz sağlanır.