Skip links

DİKKAT TESTİ (MOXO)

DR. Burak Toprak

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUK

Çocukluk yıllarında başlayan dikkati sürdürmekte güçlük, odaklanamama, başlanan işi tamamlayamama, kişisel eşyalarını unutma, oturduğu yerde duramama, ders sırasında ayakta dolaşma, aşırı hareketlilik, koşturup durma, çok konuşma, arkadaşlarına sataşma, itme, dürtme, sıra bekleyememe, söz kesme vb şikayetlerle karakterize bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda her yüz kişiden yedisinde DEHB görüldüğü saptanmıştır. DEHB eğer tedavi edilmezse okul başarısında düşme, insan ilişkilerinde sorunlar yaşama, riskli davranışlara yatkınlık (adli sorunlar, madde kullanımı vb), gelecek yaşamında beklenen iş ve sosyal performansını sağlayamama görülmektedir. Bu yüzden mutlaka tanı ve tedavi amacıyla kişinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

DEHB TÜRLERİ

Kombine DEHB, dikkatsiz DEHB, hiperaktif/dürtücü DEHB olmak üzere 3 farklı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardır.

  • Kombine DEHB Nedir?: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tüm belirtilerini içeren en yaygın DEHB türüdür.
  • Dikkatsiz DEHB Nedir?: hiperaktivite bozukluğu olmayan ama konsantrasyon ve dikkat bozukluğu olan DEHB türüdür.
  • Hiperaktif/Dürtücü DEHB Nedir?: Dikkat eksikliği/dikkat bozukluğu olmayan DEHB türüdür.

TEDAVİ

DEHB tedavisinde uyarıcı ilaçlarla hastanın dikkatini toplaması, dürtüselliğini azaltma ve aşırı hareketlilik kontrol altına alınmalıdır. Tedavi ile düzelme şansı yüksektir. İlaç tedavisi yanında ayrıca çocuğa uygun ortam sağlanmalı, ebeveynleri ile nitelikli vakit geçirmeleri, ilgi gösterilmeli, samimi teşvik edici mesajlar verilmeli , olumlu davranışlar karşısında ödül sistemini devreye sokulmalıdır.

Call Now Button