Somatizasyon, genel anlamıyla bedenselleştirme olarak çevrilmektedir.
Somataform bozukluk, çeşitli ruhsal hastalık grubunu ifade eder. Ve bunlar içinde en dikkat çeken özellik “belirsiz bedensel rahatsızlıklardır.”
Kişide varolan fiziksel belirtilerin kaynağının tıbbi olarak bulunamamasıdır. Yani kişinin yaşadığı psikolojik sıkıntıların duygusal ve bilişsel yanıt vermekten ziyade bedensel olarak yanıt vermesidir.
Bu yönüyle aslında somatizasyon bir savunma aracı olarak da görülebilir. Kişinin kabul edemediği dürtüleri ve istekleri inkar ederek veya bastırarak bilinç alanına çıkmasını engelleyen bir durumdur.
Somatik belirtiler, psikiyatrik hastalıkların bedensel yakınması olabileceği gibi travması olan bireylerde de görülebilir. Bunun dışında öğrenilmiş bir davranış biçimi de olabilir. Genel olarak bu belirtiler kadınlarda daha çok görülmesiyle birlikte yaş arttıkça da görülme olasılığı artmaktadır.
Somatik belirtilerin anksiyete ve depresyon ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Özellikle depresyon ile birlikteliğine bakıldığında düzey arttıkça somatik şiddettin de arttığı görülmektedir. Ve yine tıbbi olarak açıklanamayan bedensel belirtilerin sayısı arttıkça anksiyete ve depresyon riskini de arttırmaktadır.
Somatik yakınmalar ise bir özet olarak baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı, vücutta karıncalanma, omuz sırt ağrısı, kulak çınlaması, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı şeklinde örneklendirebiliriz.
Kişide bu durumun saptanması için öncelikle bedensel ağrıları için doktora gittiğinde doktor bunun sebebini tespit edemezse, bir psikiyatr ya da bu alanda uzman başka bir doktora yönlendirmesi gerekir. Somatik belirtilerin eşlik ettiği başka bir rahatsızlık varsa o saptanır ve tedavi planı oluşturulur. Çoğu araştırma somatik belirtiler de psikoterapinin oldukça faydası olabileceğini gösterir. Terapi de kişinin bu bedensel rahatsızlıklarla nasıl başa çıkacağını ve belli rahatlama ve nefes egzersizleri verilerek ilerlenebilir. İlaç kullanılıp kullanılmayacağı ise hasta ve hekim arasında konuşarak kararlaştırılabilir.