Halk arasında kristal, ateş buz, met gibi isimlerle de bilinen metamfetamin, kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi olan renksiz ve kokusuz bir madde. Merkezi sinir sisteminde uyarıcı etkisi olan oldukça hızlı bağımlılık yapan bir maddedir.
Tüm dünyaya ve ülkemizde her geçen gün daha fazla miktarda kullanılmaya başlanan metamfetamin ciddi fiziksel ve psikolojik problemlere neden olmaktadır
Metamfetamin Etkileri
Metamfetamin vücuda alındıktan sonra etkisini 8-24 saat boyunca gösterir. Metamfetamin kullanımından sonra uyanıklık, enerji yoğunluğu, sinirlilik, iştahsızlık, aşırı güven gibi etkilere sebep olabilir. Bu etkiler kısa sürede hızlıca sonlanır ve kişi aynı etkiyi elde etmek için tekrar tekrar kullanmaya başlar. İlerleyen kullanımlarda aynı etkiyi elde edebilmek için artan miktar ve sıklıkta madde kullanımına başlar. Yüksek dozlarda kullanıma başlar ve sonrasında kişide saldırganlık, korku, huzursuzluk, kaygı, şiddet davranışları, psikomotor bozukluklar, panik ve paranoyaya gelişebilir.
Metamfetamin Tek Kullanımda Bile Psikoza Neden Olabilir.
Metamfetamin kullananların yaklaşık %30’unda “metamfetamin ile ilişkili psikoz” geliştiği tahmin edilmektedir. Tek doz kullanım ya da yoksunluk sırasında görülebilen psikoz genellikle geçici olsa da yüksek doz kullanıma bağlı olarak gelişen psikozların kalıcı olma olasılığı yüksektir. Özellikle son yıllarda metamfetamine bağlı psikoz vakalarındaki artış tedirginlik vericidir.
Metamfetamin kullanıcılarında psikiyatrik problemlerin dışında kan basıncında ve kalp atışlarında artış, hızlı soluk alıp verme, böbrek yetmezliği, baş dönmesi, kalp krizi gibi etkiler görülebilir. Ciddi diş problemleri, vücutta yaralar ve aşırı kilo kaybı metamfetaminin uzun süreli etkileri arasındadır.
Yapılan araştırmalar, metamfetamin kullanımının hafıza ve dikkat gibi bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkilere ve hasarlara sebep olduğunu göstermektedir.
Metamfetamin yoksunluğundan depresif hissetme, sinirlilik, yorgunluk, artan iştah, istkeksizlik, tükenmiş hissetme, aşırı endişe, intihar, saldırganlık ve yoğun madde isteği sık görülen semptomlardır.
Metamfetamin hem kullanıcıyı hem ailesini hemde sosyal yaşamını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Kullanıcılar bir süre sonra madde kullanımı ve kullanmadığı dönemlerde madde kullanımı ile ilgili planlar dışında neredeyse mesleki ve gündelik işlerini yapamaz hale gelirler.
Metamfetamin Bağımlılığında Tedavi
Tedavi için mutlaka bir psikiyatri uzmanından destek alınması, kişinin durumuna göre tedavinin ayaktan ya da yatarak başlatılması gerekir. En az 1 yıllık ilaç tedavileri ve psikoterapi desteğinin sağlanması, ailenin psikoeğitimden geçirilmesi gerekir. Kişinin yeniden maddeyi kullanmasını önlemek için gerekli sosyal desteğin sağlanması gerekir.