Skip links
hamilelik depresyonu

HAMİLELİK DEPRESYONU

Hamilelikte ve doğum sonrasında depresyon

Hamilelik, genellikle heyecan verici bir dönemdir. Bu heyecanı her iki ebeveynde hisseder ancak hamileliği yaşayan anne adayında bu heyecanla birlikte bir kaygı ve depresif duygular eşlik edebilir. Bu kaygının birçok nedeni olabilir. Özellikle anne adayı ‘ iyi anne olacak mıyım’ ‘ çocuğumun isteklerini ve benden beklentilerini karşılayabilecek miyim’ gibi kaygılara sahip olabilir. Bu kaygılar aslında normal insani kaygılardır. Ancak kaygının şiddeti ve süresi kimi zaman uzayabilir ve anne adayında anksiyete bozukluğu ya da depresyon vb psikiyatrik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu kaygılar eşlik ettiği belirsizlik nedeniyle kişinin uzun vadede depresyona girmesine neden olabilir.
Hamilelik döneminde yaşanan depresyon, Klasik depresyon belirtileriyle kendini gösterir ve bu depresyonda en çok hissedilen duygu genelde kaygı olur.

Hamilelik döneminde yaşanılan depresyon doğum sonrasında da devam edebilir. Çünkü anne adayının hamilelikte yaşadığı fiziksel ve duygusal zorlukların üstüne bir de yorgunluk hali eklenir. Annenin kendine ayırdığı vakitte ciddi azalma meydana gelir ve hayatını bebeği odakta olacak şekilde yaşar. Bu da ciddi ruh hali değişimlerine ve yoğun bir umutsuzluk yaşamasına sebep olabilir. yaşadığı bu duygu değişimleri bebeğiyle olan bağına da engel olabilir.

Özellikle ilk kez anne olanlarda, hamilelikte ve doğum sonrası depresyon daha önce doğum yapmış annelere göre daha çok görülebilir. Ayırıcı belirtilere baktığımız zaman ise anne de görülen aşırı ağlama, kontrolden çıktığını düşünme, bebeğinden kopuk hissetme, kendiyle ve annelik değerleriyle ilgili aşırı özeleştiri yapma ve herkesten her şeyden kaçma isteği gibi duygu ve düşünceler eşlik edebilir.
Hamilelik depresyonu ve doğum sonrası depresyon belirtilerinizin olduğunu düşünüyorsanız eğer mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurmanız en doğru olandır.
Tedavi olarak genel olarak depresyon ve kaygı ağır düzeyde değilse psikoterapi ile ilerlenebilir. Hamilelikte ve emzirme döneminde yaşanılan depresyonda ilaç tedavisi genelde tercih edilmez ancak yinede bu duruma doktor kontrolü ile karar verilmesi gerekir. Eğer anne ve bebek sağlığını etkileyecek şiddette belirtiler mevcutsa ilaç tedavisine doktor kontrolünde başlanması gerekebilir ya da alternatif tedavi yöntemi olarak TMS yönteminin uygulanması gerekebilir.

Eğer gebelik ya da lohusalık döneminde depresyon belirtileri yaşıyorsanız çok gecikmeden bir psikiyatri uzmanına başvurmanız ve gerekli görüldüğü takdirde tedavi sürecine başlamanızı tavsiye ederim.

Leave a comment

Call Now Button