Melankolik depresyon, majör depresif bozukluğun bir alt türü olarak karşımıza çıkar ve endojen depresyon olarak da bilinir. Kişinin yaşadığı depresyonda melankolik özelliklerin olduğu majör depresif bir tablo çizer.
Majör depresyon altında ele alınsa da yapılan çoğu araştırma melankolik depresyonun biyolojik kökenli olduğunu söylüyor. Bununla birlikte kişinin genetik yapısı, geçmiş travmaları, beyin kimyası ve hormonları da önemli rol oynar.
Semptomlarına baktığımız zaman majör depresyon özelliklerini taşır ama melankolik depresyonda bunu daha yoğun ve hayatının nerdeyse tümüne etki edecek derecede yaşabilir.
*Örneğin derin umutsuzluk ve boşluk hissi.
*Sabahları depresif özelliklerin daha çok olması
*Aşırı Kilo kaybı
*Normalden çok daha erken uyanmak
*Sürekli olarak aşırı suçluluk hissi
*Dikkat ve konsantrasyonda aşırı zorluk çekme
*Ölüm, intihar gibi konuları sürekli konuşma
Gibi ek belirtiler gösterebilirler.
İyi bir şey olsa bile bu kişinin ruh hali düzelme eğilimi göstermez genelde.
Tedavisine nasıl olur diye bakacak olursak genelde biyolojik kökenli olduğu için terapi ilk aşamada çok yeterli bir sonuç vermeyecektir. Çünkü kişinin dikkatini toplaması ve sıkıntısını dile getirmesi bile onun için çok zor olur. Öncelik olarak kişilerin beyin mekanizmalarını düzeltici ilaçlar kullanılabilir ya da tamamlayıcı tedavilerle ilerlenebilir. Beyin mekanizmasını bozan melankolik depresyonda TMS yöntemi de etkili sonuçlar vermektedir. Beyne uyarım yaparak bozulan beyin yapısını düzelten TMS, özellikle depresyonda ilaç tedavisine göre daha iyi sonuçlar verdiği araştırmalar da bulunuyor.
Eğer depresyona eşlik eden psikotik bulgular mevcutsa, işitsel varsanılar ve hezeyanlarda eşlik ediyorsa ve kişinin intihar düşünceleri çok yoğunda hastane de bir süre yatarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda EKT (Elektroşok tedavisi) de etkili bir yöntem olarak uygulanabilmektedir.
Tabi ki her tedavi kişiye özeldir sizin için en doğru ve en uygun tedavi için öncelikle doktorunuzla konuşmakta fayda vardır.