Skip links
tms-sık-sorulan-sorular

TMS TEDAVİSİ SIK SORULAN SORULAR

1. Transkranial manyetik Uyarım (TMU/TMS) tedavisi etkili midir?

Bilimsel çalışmalarla etkili olduğu kanıtlanmıştır. Dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmaktadır. Depresyon, Obsesif Kompulsif Bozuklukta(OKB),  FDA onayı almış bir tedavi şeklidir. Örneğin, depresyonda, beynin sol dorsolateral prefrontal kortekste  aktivite azlığı olduğu biliniyor. TMS ile beynin bu bölgesini ilaçsız olarak manyetik uyarımla uyarıyoruz. İlaçlarda olan yan etkilerden hiçbirine maruz kalmadan hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir

2. Transkranial manyetik uyarım (TMU/TMS) tedavisinin başarı oranı nedir?

Pek çok araştırmacının bu konudaki bildirilerinde bu tedavinin başarı oranları %50 ila %75 arasında olduğunu göstermektedir. Pek çok araştırmada ilaç ve psikoterapiye ile yeterli iyileşme sağlanmayan hastalarda Tms tedavisinin daha etkili olduğu saptanmıştır.

3. Transkranial manyetik uyarım (TMU/TMS) tedavisi işe yarıyormu?

TMS tedavisi ile son derece etkili bir tedavi yöntemidir ve özellikle birinci basamak tedavileri yeterli iyileşme sağlanmayan hastalarda da etkili olduğu gösterilmiştir.

TMS şu durumlarda sizin için bir seçenek olabilir

1- İlaç ve psikoterapi şikayetlerinizde yeterli düzelme sağlamıyorsa

2-İlaç yan etkileri nedeniyle kullanamıyorsanız ya da ilaç kullanmak istemiyorsanız

3- Ayrıca ilaç kullanımının kısıtlandığı durumlarda  örneğin; gebelikte, emziren annelerde ve kalp hastalarında rahatlıkla kullanılabilir ve bu yönüyle hasta ve hekime büyük kolaylık sağlamaktadır.

4-Belirtileri şiddetli olan hastalarda da etkili olmakta, Şikayetlerin hızlı bir şekilde geçmesini sağlamaktadır.

5-TMS tedavisi uygulanan hastalarda hastane yatışlarının azaldığı, intihar düşüncelerini azalttığı gösterilmiştir.

4. Transkranial manyetik Uyarım (TMU/TMS) Tedavisini Kim Yapar?

TMS tedavisi için öncelikle ilgili hastalığın tedavisinde uzman bir hekim tarafından değerlendirilmeniz ve uzman hekim tarafından tedavinin sürdürülmesi uygundur. Kliniğime başvuran hastalarda ayrıntılı psikiyatrik değerlendirme sonrasında kişinin hastalık öyküsü ve şiddetine göre seans süresi ve seans sayıları belirlenmekte düzenli takipleri sürdürülmektedir.

5. Transkranial manyetik uyarım (TMS) tedavisi için hastaneye yatmam gerecek mi?

TMS tedavisi için hastaneye yatmanız gerekmez. Tedavi doktorunuzun kliniğinde uygulanır. Seans sonrasında gündelik aktivitelerinizi yapmaya devam edersiniz.

6. Transkranial manyetik uyarım (TMS) tedavisini kimler alamaz?

Diyebilirimki TMS uygulanamayacak popülasyon daha önce beyin ameliyatı olmuş ve beynine bir metal parçası (stent ya da klips vb.) yerleştirilmiş kişiler ile beyninde mermi-şarapnel parçası gibi metal isimler bulunan kişilerdir. Epilepsi hastalarında da TMS ile epileptik nöbet tetiklenme ihtimali olduğu için dikkatli uygulanmalıdır. Eğer epilepsi hastalığınız varsa bu risk 200’de 1 olarak bildirilmektedir.

7. TMS ile EKT (Elektroşok Tedavisi) arasında ne fark var?

EKT tedavisi de son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle Ağır depresyon, şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarda uygulanmaktadır. EKT’de Beyne, kafa derisi üzerine yerleştirilen elektrotlardan doğrudan elektrik verilerek beyindeki sinir hücreleri uyarılır. EKT sırasında hasta anestezi verilerek uyutulur. EKT tedavisinde genelikle hastaneye yatış gerekir.

TMS’de neredeyse hiç yan etki yoktur. Beyne doğrudan elektrik verilmez. Hasta tedavisini alır ve kalkıp günlük hayatına devam eder.

8. TMS tedavisinin süresi ne kadardır?

Seans süresi hastanın şikayetlerine ve hastalığına göre değişmekle birlikte genelikle günde 1 seans ve haftada 5-6 gün olmak üzere  seanslar yapılır. Toplamda ortalama 20-30 seans uygulanır.

TMS Tedavisinden fayda gören hastaların hastalıklarının tekrarlama riski vardır ancak TMS tedavisi ile tekrarlama ihtimali ilaç tedavisinden daha düşük olmaktadır. Eğer şikayetlerde tekrarlama olursa yeniden Tms tedavisi uygulanabilir.

9. TMS tedavisinin potansiyel riskleri nelerdir?

En büyük riski, epilepsi nöbeti oluşturmasıdır. Ama bu risk 10.000 tedavide 1 dir. Eğer Epilepsi hastalığınız varsa bu risk  200’de 1 dir.

10. TMS tedavisinin yan etkileri nelerdir?

10 hastadan 1’inde geçici  hafif bir baş ağrısı ve karıncalanma hissi olabilmektedir.

11. TMS tedavisi unutkanlık yapar mı?

TMS tedavisi unutkanlık yapmaz.

13. TMS tedavisi sırasında ilaçlarımı kullanabilir miyim ?

TMS tedavisi sırasında mevcut ilaç tedavisine ya da psikoterapiye devam edilir.

Leave a comment

Call Now Button